Uusi aika antaa sijaa ihmiskunnalliselle ajattelulle

Sami Määttä
14.6.2019



Teollistumisen ajalta periytyy ajatus, että rahassa mitattavaa arvoa syntyy vain tavaratuotannossa. Nykyisellä, voimistuvan finanssikapitalismin ja digiverkostojen ajanjaksolla nähdään, että arvoa luo myös immateriaalinen tuotanto. Mitattava arvo syntyy sekä palvelujen että tavaroiden tuotannon ketjuissa. 
Työväenliike voimistui kansallisvaltioiden teollisissa keskittymissä. Tänään ollaan taitekohdassa, kun vasemmistolainen ammatillinen ja poliittinen järjestäytyminen on ilmeisesti saavuttanut huippunsa. Myös perinteisen kansallismielisen oikeiston kannalta tilanne on hajautumassa. 
Nyt lisääntyy uusien liikehdintöjen kirjo erityisesti Aasian ja Afrikan suurkaupungeissa, maailman väestökeskittymissä. Ihmisten toimeentulon kohentuminen on riippuvainen pääasiassa kaupasta, muista palveluista ja rakentamisesta, aikamme entistä globaalimmissa arvoketjuissa. Digitaalinen media on merkittävä tekijä rahatalouden maailmanverkostoissa. 
Eurooppa- ja valtiokeskeisen maailmankuvan väistyessä tarvitaan ihmiskunnallista ajattelua ja maailman ihmisten tilanteiden parempaa ymmärtämistä. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

PrayerWings: Daodejingin avainkäsitteitä