Sami Määttä, Pääsiäisen aikaan 2021*

Läntisen sivilisaation kristilliset elämänarvot


Yksijumalinen kristinusko on länsimaisen suuren kulttuuripiirin elämänkatsomus. Maallistuminen on varmaankin totta, mutta se tarkoittaa suhteellisen lyhyen aikavälin muutosta esimerkiksi luterilaisiin seurakuntiin kuulumisessa.

Arvot ovat yhteisöjen ja yhteiskuntien sekä niiden jäsenten ohjeina hyvään ja oikeaan elämään. Arvot ovat jopa vuosituhantista koossapitävää sosiaalista faktaa ja hengen voimaa.

Kristityn arvomaailmaan lliittyvät Raamatun kertomukset, pelastussanoma ja käskyt.

Jumala sanoi Vanhan testamentin Mooseksen kirjan mukaan: Olen Herra, sinun Jumalasi, älä pidä muita jumalia, äläkä tee itsellesi jumalankuvaa. Toinen käsky kymmenestä kuuluu: Älä turhaan lausu Herran nimeä.

Muut kahdeksan käskyä ovat:
Muista pyhittää lepopäivä.
Kunnioita isääsi ja äitiäsi.
Älä tapa.
Älä tee huorin.
Älä varasta.
Älä sano väärää todistusta lähimmäisestäsi.
Älä himoitse lähimmäisesi huonetta.
Älä himoitse lähimmäisesi vaimoa (...) äläkä mitään, mikä on lähimmäisesi omaa.

Jumalaa pitää rakastaa yli kaiken ja lähimmäistä niin kuin itseä. Tämä on raamatullinen rakkauden käsky.

Pääsiäinen on suuri toivon ja ilon juhla kristityille. Jeesuksen elämä, opetukset, kuolema ristillä ja ylösnousemus näyttää sielujen pelastumisen ja iankaikkisen taivaselämän mahdollisuuden. Vastuu sen toteutumisesta on yksilöllä, ihmisellä itsellään.

Jeesus sanoi, että "en minä ole tullut kumoamaan, vaan täyttämään" (Vuorisaarna). Kristus eli siten kuin ennalta oli määrätty – ja ylösnousi.

Paha, ruma ja typerä elämä on ihmisen ja ihmislajin riesana, raskaana "ristinä kannettavana". Mutta koko ajan toteutuu ja uusiutuu myös hyvä, kaunis ja viisas elämä.

Vaikka rationaalisella tiedolla on suuri merkitys tämän päivän maailmassa, on uskonnollisille elämänarvoillekin tilaa. Kaikkea kun emme tiedä siitä, minkä varassa elämme. Emmekä siitä kaikkeudesta mihin sanoinkuvaamaton mysteerio ja ihmekin kuuluvat.

Luettavaa kristillisyydestä

https://evl.fi/tutki-uskoa/kirjat/raamattu

https://ort.fi/search/Raamattu

https://www.history.com/topics/religion/history-of-christianity

--

Itse en ole minkään seurakunnan jäsen, enkä tee mitään lähetystyötä. Tämä kirjoitus lähti tarpeesta selventää kristinuskon arvoperustaa ja sen merkitystä "länsimaisuudessa".
Olen myös ihmetellyt, kuinka vähän julkisuudessa puhutaan uskon eettisestä sisällöstä. Niinpä halusinkin tehdä "muistiinpanon" mielen virkistämiseksi, sopivalla Pääsiäisen hetkellä.

.
--

* Julkaisu https://t.me/incoloursandvibrations/65

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

PrayerWings: Daodejingin avainkäsitteitä