Sami Määttä 9.5. 2022*

Omantunnon vapaus


Sanan, uskonnon ja omantunnon vapaus kuuluvat jokaiselle suomalaiselle perusoikeuksina. Näistä omantunnon vapauden merkitys on jäänyt vähälle huomiolle.

Otetaan esimerkkitapaus eduskunnasta ja ryhmäkurista. Miksi vain jotkut kansanedustajan käsittelyssä olevista asioista olisivat omantunnon kysymyksiä, joissa ryhmä oikeuttaa itsensä antamaan edustajalle nk. vapaat kädet?

Omatunto on jokaisen suomalaisen vapausoikeus, joka on kirjattu Suomen perustuslakiin, kuten sanan- ja uskonnonvapauskin. Eikö tätä vastaavasti tulisi jokaisen kansanedustajankin voida kaikissa asioissa toimia vakaumuksensa perusteella, vapaana ryhmäkurin pakosta?

Tulisiko omantunnon vapauden kohdalla oikeusvaltiossa toimia yhtä huolellisesti kuin sanan- ja uskonnonvapauden kohdalla tehdään? Eli vapautta rajoitetaan vain tarkasti säädetyin perustein.

Kansanedustaja liittyy eduskuntaryhmän toimintaan vapaaehtoisesti. Mutta nykyoloissa syntyy tilanne, jossa puoluetoimintaan käytännössä kytkeytyvä ryhmäkuri kahlitsee edustajan vapautta.

Tämä systeemin tila jäytää edustajan ja koko yhteiskunnan moraalia. Pakkovaltainen toimintakulttuuri sopii huonosti nykyajan kansanvaltaan.

Oikeamielistä ja hyvää tavoittelevaa elämää on ollut ikiaikaisesti jo luonnostaan ja sellaiseen on ihmisiä kasvatettu. Moraalitaju, sydämen sivistys (lat. conscientia) on ohjannut ihmistä erottamaan hyvän pahasta ja oikean väärästä.

Uskonnollisessa mielessä omatunto on Jumalan moraalijärjestyksen ilmentymä ihmisessä. Kristityn omatunto saa sisältöä laintaulujen kymmenestä käskystä sekä Jeesuksen opetuksista ja esimerkistä.

Länsimaisen maallisen järjestelmän oikeutus ei perustu minkäänlaiseen yksin- tai harvainvaltaan. On mahdollista ajatella, että  kansalainen on yhteiskunnallisen vallan, vapauden ja moraalijärjestyksen suvereeni lähde.

Ihmisoikeuksien julistuksessa (YK 1948) on hieno ajatus ja ohje;
"Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän tulee toimia toisiaan kohtaan veljeyden hengessä."

Voi pelkistää niin, että ihminen omatuntoineen on perustava rauhanjärjestelmä.

--

* Julkaisu https://t.me/incoloursandvibrations/76

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

PrayerWings: Daodejingin avainkäsitteitä