Kuulumme ekologiseen yhteisöön  

 – muistiinpanot Aldo Leopoldin maaetiikasta 


Aldo Leopoldin ´A Sand County
Almanac´ ilmestyi suomeksi 2016. 

Sami Määttä, 
14.6.2018


Talouteensa tarrautunut maailma himoitsee aineellista uutta niin ahneesti, että se on menettänyt tasapainonsa. Onko edistys ja korkeampi "elintaso" sen arvoista, että luonnollisia, villiejä ja vapaita asioita voidaan menettää? 

Kysymyksen esitti Aldo Leopold vuonna 1949 julkaistussa teoksessaan 'A Sand County Almanac: and Sketches Here and There'. Kirja on suomennettu vuonna 2016. 

Aldo Leopold ajatteli, että käytämme maata väärin, koska pidämme sitä meille kuuluvana hyödykkeenä. Maa on kuitenkin ekologinen yhteisö, johon mekin kuulumme. Hän kirjoitti: "Maaetiikka [the land ethic] yksinkertaisesti laajentaa yhteisön [the community] rajat, niin että siihen sisältyvät  maaperän ainekset, vedet, kasvit ja eläimet,  kollektiivisesti ilmaisten maa [the land]." 

Kun ymmärrämme etiikan laajennuksen, saatamme alkaa käyttää maata rakkaudella ja kunnioituksella. Ja näemme nimenomaan yhteisön tuottaman vakauden ja kulttuurisen sadon.

Maaetiikkaa muuttaa Homo sapiensin roolin valloittajasta yhteisön pelkäksi jäseneksi, joka kunnioittaa kanssajäseniään ja myös yhteisöä sinänsä, kirjoitti Aldo Leopold 70 vuotta sitten.


Lähteitä:  

'A Sand County Almanac and Sketches Here and There' esiteltynä (Aldo Leopold säätiö) https://www.aldoleopold.org/about/aldo-leopold/sand-county-almanac/  

Teoksen suomennos 
https://kauppa.netn.fi/search.php?search=leopold#!product_id=9789527189184

Teoksen sisältöä kuvaava dokumenttielokuva 'Aldo Leopold: A Prophet for All Seasons' (Wisconsin Educational Network) 
https://youtu.be/_29ZlKyJJPo

'Green Fire. Aldo Leopold and A Land Ethic for Our Time' on elokuva Aldo Leopoldin ajattelusta ja hänen perinnöstään jälkipolville. Esittelyvideot: 
https://youtu.be/iQED4YEMx9A 
https://youtu.be/IGIK24N7apQ 

Aldo Leopold 
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Aldo_Leopold 
https://www.aldoleopold.org/about/aldo-leopold/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

PrayerWings: Daodejingin avainkäsitteitä