Hypertekstin tekijät


Sami Määttä
29.8.2019 (muokattu 12.10.)

Kuka olikaan sen ja sen idean takana? Ja mikäs keskustelu veikään ajatuksia eteenpäin? Omia tiedostoja ei löydy. Vanhentuneisiin nettilinkkeihin törmää usein.

Tällaisiin kysymyksiin ja ongelmiin tuo vastauksen Ajatuspolut-niminen tiedon järjestelmä. Siinä luotuja linkkejä eli asiayhteyksiä on tehty nimenomaan ajatuksella ja vapaasti assosioiden. Yhteyksillä on aina jokin merkitys ja suhde toisiin ajatuksiin. Turhaan ja suurella rahalla syötettyyn  tietoon ei tarvitse hukkua.

Uskon, että jo nykyisen Webin välinein on järkevää rakentaa ohjelmistoja ja palveluja, joissa hyödynnetään mm. kaksisuuntaista, katkeamatonta täsmälinkitystä ja itse linkkeihin sisältyvää  informaatiota. Tietä näyttävät selaimen lisävälineet, esim. Diigo ja Memex.

Todelliset tietämyksen yhteydet ja parempi hyperteksti voi ratkaisevasti muuttaa sitä omaa kokemusta, mikä meille syntyy julkisesta keskustelusta ja elinikäisestä oppimisesta, projektityöskentelystä jne.

Vannevar Bush ja Ted Nelson ovat suuresti inspiroineet pohdintojani hypertekstistä. Olen aikanaan koonnut  mielekkäitä kehittämisen suuntia ja tavoitteita; ks. http://www.kaapeli.fi/~smaatta/hypertxt.html (ja arkistossa

Em. vaiheen jälkeen olen tarkentanut systeemin piirteitä. Nyt suunnitelmani on edistää Ajatuspolut (ThoughtPaths) -järjestelmän ja toimintatavan syntymistä. Se mahdollistaa merkitykselliset yhteydet tietoverkoissa ja vieläpä niin, että yhteydet ja data säilyvät arkistossa, myös itse hallitussa. Tieto "ajateltujen polkujen" infoavaruudessa voi olla yksittäisen henkilön, ryhmän, yhteisön jne. käytössä. Se voidaan pitää "omana tietona" tai julkaista.

Kannatan ryhmätyötä ja avoimuutta ja vapaita ohjelmistoja. Suunnitellaan yhdessä. Ollaan yhteydessä ja ollaan tekijöitä.

maatta-sami-20190829-hypertekstin-tekijat

ThoughtPaths #Ajatuspolut #VannevarBush #TedNelson #hypertext #w3 #BidirectionalLink

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

PrayerWings: Daodejingin avainkäsitteitä