Sami Määttä 28.4.2021*

Luontoa kaikki


Leena Krohn: "En usko, että ihminen voi koskaan täysin ymmärtää omaa tietoisuuttaan ja älynsä mekanismeja."

Keinoälyn yhteydessä hän on "miettinyt, ovatko koneet muka epäinhimillisiä. Nehän ovat kuitenkin ihmisen hengen tuotoksia, ja inhimillisyys on osa luontoa."

Positiivista, ilahduttavaa ajattelua! Haastattelu [1] herätti taas kerran pohtimaan kiehtovaa "arvoitusta".

Ihmisen elämäntiellä on mukana myös irrationaalinen, mystinen, outo, sanoin kuvaamaton, jokin tiedostamaton "puoli". Jokin ikiaikainen arkikokemuskin "todistaa" sellaisen olemassaolon, osana kaikkeutta.

Kuinka vähäistä onkaan nöyrtyminen  kokonaisuuden, "suurimman systeemin" edessä. Eletään ikäänkuin ihminen voisi hallita kaiken itsessään, yhteisöissään ja elinpiireissään, pienimmistä partikkeleista koko äärettömään avaruuteen.

Paljon varovaisempana ja herkempänä eläisi ihminen, jos tunnustaisi tietoisuuden rajat. Yksityiselämässä ja taiteiden piirissä useimmiten näin onkin, mutta tieteessä, tekniikassa, taloudessa ja hallinnoissa lajimme edustajat yleensä porskuttavat julkisuudessa kaikkivoipaisina, kiivaina ja "sivuilleen vilkuilematta".

Antti Eskola julkaisi kirjan 'Tiedän ja uskon' . Teoksen nimessä on viisautta ja avain rauhoittumiseen.

Fyysikko Wolfgang Pauli uskoi, että kohtalonamme on saattaa  yhä uudelleen kaksi perusasennetta yhteyteen toistensa kanssa; "kriittisen rationaalinen, ymmärtämään pyrkivä ja mystisen irrationaalinen, vapauttavaa ykseyselämystä etsivä asenne".

Uskossa voi olla intellektuaalista, uskonnollista, uniin perustuvaa, luontoon eläytyvää, satuja kuuntelevaa tms. irrationaalista aiheistoa. Se on aineen ja hengen ihmiskulttuureissa  ihmeellisesti mukana.

Vielä arvoituksellisempaa on, että itse usko on kuvittelua, joka luo todellisuuden. Siinä uskossa ja kuvassa ovat mukana keinoäly ja oppivat koneet, jotka nyt kanssamme kartoittavat ja synnyttävät uutta, tuntematontakin.

Leena Krohn kirjoitti:
"Vaikka emme uskoisikaan, että koneet voisivat korvata taiteilijat ja että koneiden mielikuvitus ylittää ihmisen, monet vaihtoehtoiset tavat tehdä taidetta ja kirjoittaa tulevat elämään rinnan sekä maailmanverkossa että maailmankirjallisuudessa ja -taiteessa." [2]

--

1
Jussi Mankkisen tekemä Leena Krohnin haastattelu hienoine kuvineen julkaistiin 25.4.2021;
https://web.archive.org/web/20210425225820/https://yle.fi/uutiset/3-11893828
Häneltä on hiljattain ilmestynyt kirja 'Mitä en koskaan oppinut';
http://www.teos.fi/kirjat/kaikki/2021-kevät/mitä-en-koskaan-oppinut.html
Kirjailijaesittely on osoitteessa
https://www.kirjasampo.fi/fi/kulsa/kauno%253Aperson_123175913053278

2
Leena Krohn (2001). Mielikuvituksen tulevaisuus. https://web.archive.org/web/20010607064414/http://www.kaapeli.fi/krohn/mielikuvitus.htm

--

* Julkaisu https://t.me/incoloursandvibrations/67

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

PrayerWings: Daodejingin avainkäsitteitä